25 Μαρτίου 2011

Νέα ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία

Μία νέα ουσία έρχεται να κλέψει την πρωτιά που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια η ρεσβερατρόλη στη λίστα των ισχυρών αντιοξειδωτικών. Επιστήμονες από την Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι η λεγόμενη πτεροστιλβένη, ένα ενεργό συστατικό που υπάρχει στο σταφύλι και τα μύρτιλλα, έχει πολύ πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού και αναδεικνύεται πολύτιμη για την υγεία του κόλου και την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σχετικά πειράματα πάνω σε ποντίκια, στα οποία αφού άρχισαν να χορηγούν αντίστοιχα τη ρεσβερατρόλη και την πτεροστιλβένη ως διατροφικά συμπληρώματα, τα εξέθεσαν σε έναν καρκινογόνο παράγοντα που έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη του καρκίνου του κόλου.

Συμπερασματικά, διαπίστωσαν ότι και οι δύο αντιοξειδωτικές ουσίες κατάφεραν να περιορίσουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όμως η πτεροστιλβένη αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική στον σχηματισμό αντιοξειδωτικών ενζύμων.

«Διαπιστώσαμε ότι και οι δύο ουσίες μπλοκάρουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες των κυττάρων, όμως η χημειοπροληπτική δράση της πτεροστιλβένης αποδείχτηκε πιο ισχυρή από αυτήν της ρεσβερατρόλης, αφού επέφερε σημαντικότερη μείωση της φλεγμονής» δήλωσε ο ερευνητής Μιν-Χσιουνγκ Παν από το National Kaohsiung Marine University.

«Τα αποτελέσματα αυτά στοιχειοθετούν τη χημειοπροληπτική δράση της πτεροστιλβένης μέσω διατροφικής χορήγησης ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνου του κόλου».