16 Ιουλίου 2009

ζωικά λιπαρά προδιαθέτουν στην εκδήλωση καρκίνου του παγκρέατος

Η διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ερευνητές από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Ρέιτσελ Στολζενμπεργκ-Σολομον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 500.000 άτομα που είχαν συμπληρώσει διατροφικό ερωτηματολόγιο για περίπου έξι χρόνια.
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα ζωικά λιπαρά στην διατροφή τους είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Παλαιότερα επικρατούσε σύγχυση ως προς το αν υπάρχει σχέση μεταξύ ζωικών λιπαρών και καρκίνου του παγκρέατος, με τις διάφορες μελέτες να καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα.
Στην αμερικανική μελέτη οι συμμετέχοντες τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για να καταγραφούν οι διάφορες παθήσεις που εκδήλωναν.
Από το μισό εκατομμύριο, οι 1.337 εκδήλωσαν καρκίνο του παγκρέατος.
Οι άνδρες που είχαν καταναλώσει την μεγαλύτερη ποσότητα ολικών λιπαρών είχαν 53% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος συγκριτικά με τους άνδρες που έτρωγαν ελάχιστα λιπαρά.
Στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 23% για όσες είχαν υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπαρών.
Συνολικά, τα άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών είχαν 36% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος συγκριτικά με εκείνα που έτρωγαν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.
Οι συσχετισμοί είναι θετικοί μεταξύ κατανάλωσης ολικών, κορεσμένων και μονοακόρεστων λιπαρών, ειδικά κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και καρκίνου του παγκρέατος.
Αντιθέτως δεν καταγράφηκαν συσχετισμοί μεταξύ πολυακόρεστων ή λιπαρών από φυτικές πηγές και καρκίνου.
Τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ζωικά λιπαρά παίζουν ρόλο στην παγκρεατική καρκινογένεση.